Consult

studenten <br>
>>

Bij de eerste afspraak wordt gestart met een uitvoerig vraaggesprek. Er worden onder andere vragen gesteld over de klachten zelf, maar ook over mogelijke  operaties, ziektes, ongevallen, voeding, slaappatroon, enz. Ook kunt aanvullende onderzoeken meenemen zoals bloedbeeld, RX-foto’s, MRI-scan, enz. Daarna volgt het onderzoek. Dit omvat het hele lichaam en gebeurt in ondergoed of sportbroek/sportbeha.

Tijdens het onderzoek test de osteopaat alle weefsels op hun beweeglijkheid en gaat zo op zoek naar blokkades. Niet alleen de rug, nek en het bekken worden onderzocht, maar ook het bindweefsel rond de maag en darmen, de nieren en blaas, het ruggemerg en de schedel zelf, bloedvaten en zenuwen, enz.
Op deze manier krijgt de osteopaat een goed beeld van het hele lichaam en zijn weefsels, en hoe deze samenwerken.
Daarna volgt de behandeling.
Deze bestaat uit zachte en soms stevige handgrepen waarbij de osteopaat de gevonden blokkades losmaakt. Het kan voorkomen dat de osteopaat op een andere plaats behandeld, dan daar waar de klachten zich bevinden.
Na de behandeling wordt met u besproken wat er gevonden is, en wat het verdere behandelplan en de prognose zijn. In het begin kan het lichaam reageren met een verergering van de klacht. Dit komt omdat het lichaam op zoek gaat naar een nieuwe balans. Dit is een normale reactie en moet na een aantal dagen weer minder worden. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.
Tussen de verschillende behandelingen zitten een aantal weken pauze. Zo krijgt het lichaam de tijd zich te herstellen en aan de nieuwe toestand aan te passen. Op deze manier wordt ook de zelfgenezing van het lichaam gestimuleerd.

Veilig werken is een belangrijk gegeven in de osteopathie. Zorgvuldig onderzoek wordt altijd eerst gedaan en indien nodig wordt contact opgenomen met huisarts en/of specialist.
Een brief over het onderzoek en de behandeling is altijd mogelijk.
Het is aan te raden om een handdoek mee te nemen in verband met de hygiëne.

 

Baby’s en jonge kinderen behoeven een andere aanpak dan volwassenen. Er wordt ook gestart met een uitgebreid vraaggesprek met de ouders aan het begin van de eerste behandeling. Deze vragen betreffen vooral het verloop van de zwangerschap en de geboorte, alsook de verschillende ontwikkelingsfases, ziektes, medicijnen, enz. Na het vraaggesprek volgt het onderzoek en de behandeling, die meestal vloeiend in elkaar overgaan. Op deze manier krijgt het kind zo weinig mogelijk extra prikkels. Alle delen van het lichaam worden nagekeken, maar zeker de delen die het meeste stress ondervonden hebben tijdens de zwangerschap en geboorte. Dit zijn onder andere het bekken, de wervelzuil, schoudergordels, middenrif, schedel en nekje. Het kind staat centraal tijdens de behandeling en daarom is het erg belangrijk dat het zich op zijn gemak voelt. Hier wordt dan ook veel tijd aan besteed door de osteopaat. Het is zinvol om ruim op tijd te komen voor een behandeling. Het kind kan dan alvast wennen aan de omgeving. U kunt voor en tijdens de behandeling altijd gebruik maken van een speentje, knuffel of een voorleesboekje. Ook kunt u een doek of dekentje meebrengen waar uw kind op kan liggen. Baby’s en kinderen worden uitsluitend met zeer zachte technieken behandeld. De osteopathie is dan ook een zeer veilige therapie, wat wetenschappelijk onderzoek aantoont.

De behandeling bij baby’s en kinderen duurt korter dan bij volwassenen, gemiddeld zo’n 45 minuten. Er wordt vaak samengewerkt met andere disciplines zoals (kinder-) fysiotherapie, kinderarts en consultatiebureau.

Indien nodig wordt er contact opgenomen met huisarts, kinderarts of specialist.

Zwangere vrouwen kunnen ook baat hebben bij een osteopathische behandeling. Dit kan tijdens alle fases van de zwangerschap.

Veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap zijn:

  • misselijkheid en duizeligheid
  • rug- en nekklachten
  • hoofdpijn
  • zenuwpijn en uitstraling in armen of benen
  • tintelingen in armen en/of benen
  • enz.

Ook na een zwangerschap kan het zinvol zijn om naar een osteopaat te gaan.
Er zal gekeken worden of het lichaam voldoende kan herstellen, of dat er blokkades en spanningen zijn die het zelfgenezend proces in de weg staan.